La Poubelle

La Poubelle is een gezellige kringloopwinkel in Tilburg, Goirle en Rijen. Alle drie de winkels hebben iedere dag weer nieuwe verrassingen in petto voor de bezoekers. Kenmerkend voor La Poubelle is de kleurrijke mix van de mensen die er werken. Er is een vaste groep van vakmensen en begeleiders met veel kennis en ervaring. Samen dragen zij zorg voor een grote groep vrijwilligers en medewerkers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

 

Verhip

Die gezelligheid en verrassingen komen natuurlijk door de medewerkers en de schitterende tweedehands schatten die je kunt vinden, maar ook door het Atelier van La Poubelle. Er zijn namelijk spullen die de winkel niet halen omdat ze niet meer de kwaliteit hebben om te verkopen. Maar in het atelier van La Poubelle worden deze spullen nog ‘gered’ en krijgen ze een tweede kans. Hardwerkende creatievelingen gebruiken de materialen, bouwen de producten om, geven ze een lik verf of een nieuwe stoffering waarna ze de deur uit gaan onder het merk Verhip.

 

Uniek

Zo kan een oude theepot worden omgebouwd tot een hippe lamp, worden van restjes stof toffe tassen gemaakt. En kun je ineens een prachtig handbeschilderde tafel vinden. Het leuke is dat er geen twee producten hetzelfde zijn en je dus een uniek stuk in huis haalt. Met natuurlijk een prachtig verhaal, want zonder het Verhip atelier lag dit op afvalberg.

 

Houtwerkplaats

Bij La Poubelle zijn ze ook reuzen blij met afvalhout. En dan niet om de afvalstapel mee te vullen, maar om er zelf mee aan de slag te gaan. Bij la Poubelle hebben ze namelijk een houtwerkplaats waar ze van gebruikt hout nieuwe hippe en praktische meubels maken. Van een massief houten eettafel tot een prachtig mooi hobbelpaard.

 

Pionier

La Poubelle is de plek waar iedere dag meer dan 100 mensen in de weer zijn om alle goederen te sorteren en weer ‘verkoopklaar’ te maken en op een mooie manier te presenteren in de winkel. De Stichting draait al een tijdje mee en was een van de pioniers op kringloopgebied. In 1978 begon La Poubelle als magazijn voor de goederen die Pater Poels van de inwoners van Tilburg kreeg. De spullen waren voornamelijk bestemd voor dak- en thuislozen. In 1979 verhuisde La Poubelle naar een groter onderkomen in de Stedekestraat. Nu werd ook het verschaffen van werk een belangrijke pijler naast het aanbieden van tweedehands spullen. Mensen die nergens aan de slag konden kregen bij La Poubelle een kans om weer aan de slag te gaan. Er kwam een ecologische tuin bij en een sociaal eethuis. En zo groeide La Poubelle maar door en door. Sinds 1996 zit La Poubelle aan de Havendijk en sinds 2001 zijn ze onderdeel van de Diamantgroep.